Lusin Seudun Maamiesseuran aikamatka Lahteen

Kiitospäivä 28.11 oli iloinen päivä. Samuli Haarasillan bussissa istui iloinen joukko aikamatkalaisia Petri Hämäläisen turvallisessa kuljetuksessa.

Matkalla vallitsi Lusin henki mikä veti puoleensa hyviä henkiä myös lähikylistä, lähikaupungista ja jopa naapurimaastammekin. Hyvien henkien sielu oli Lusin Seudun Maamiesseura, jolta saimme taloudellista tukea matkallemme.

Aloitimme aikamatkan siirtymällä reilun 100 vuotta taaksepäin, kun tutustuimme Lahden Kaupungintaloon, jossa tehdään suuria ja tärkeitä päätöksiä. Kaksi asiantuntevaa opasta oli meitä vastassa ja he tutustuttivat talon mielenkiintoiseen elämänkaareen. Ihastelimme, hämmästelimme ja nautimme näkemästämme. Hulppea on työympäristö – totesimme.

Talo on yksi arkkitehti Eliel Saarisen keskeisimmistä Suomeen suunnittelemista rakennuksista ja yksi maamme arkkitehtuurin historian merkkipaaluista. Myöhäisjugendia edustava vuonna 1912 valmistunut rakennus on kokenut historiansa aikana pommituksia ja tulipaloja, mutta kaikesta huolimatta sen arkkitehtuuri on hyvin säilynyt.

Lahden kaupungintalo on ollut aikansa monitoimitalo tarjoten tiloja monille kaupungin toiminnoille. Rakennuksessa ovat toimineet aikojen saatossa muun muassa maistraatti, raastuvanoikeus, kirjasto, poliisilaitos sekä palokunta hevostalleineen ja palomiesten asuntoineen. Myöhemmin kaupungintalossa oli myös yleisradion Lahden toimitus. Alkuperäisistä toiminnoista on jäljellä valtuustosali, joka on pysynyt samassa käytössä talon historian ajan.

Kaupungintaloa laajennettiin vuonna 1934 kaupunginarkkitehti Kaarlo Könösen suunnitelmien mukaan, jolloin avoimesta pihasta tuli sisäpiha. Parin viimeisen vuoden aikana kaupungintalolla toteutettiin mittava ja hintalapultaan suuri perusparannus ja mm sisäpiha katettiin. Ihmettelimme sisäpihalla jököttävää vesiämpäriä ja kukkalaatikkoa, joihin tippui katolta vettä. Jostain syystä katto vuoti, mutta vikaa korjataan ja sitten ämpäri joutaa pois.

Kierroksen jälkeen vatsassamme jo kurni ja siirryimme kulinaaristen nautintojen pariin. Kaupungintalon ruokala Eliel kantaa talon suunnittelijan etunimeä. Nautimme siellä maittavan lounaan, rupattelimme, levähdimme ja sisäistimme näkemäämme ja kuulemaamme.

Masumme hyvin tankattuna siirrymme takaisin bussiin ja matkasimme monta sataa vuotta taaksepäin tutustumaan hempeän vaalean punaiseen empiretyyliseen Lahden historialliseen museoon ja sen monipuoliseen antiin. Siellä oli valtavasti ihailtavaa mm museon pysyvä päänäyttely ”Hyvä paikka” mikä pureutuu päijäthämäläiseen arjen historiaan jääkauden jälkeiseltä ajalta nykypäivään. Toisessa kerroksessa on vaihtuvien näyttelyiden tila, jossa nyt ”Kotiin – Karjalan kaikuja ja kuvia” mikä kertoo kodin jättämisestä ja evakkomatkasta. Näyttelyn teoksia on ollut esillä eri puolilla Suomea ja tällä kertaa ”soiva valokuvanäyttely” on tuotu Lahteen, jossa Karjalan evakkojen perintö elää vahvana.

Historiallisen kartanomiljöön sisälle on rakennettu digitaalinen ja elämyksellinen näyttelykokonaisuus. Oppaiden asiantuntemus ja hauska eläytyminen toi meille täydellisen elämyspläjäyksen, He kuljettivat meitä aikamatkalaisia vuosisadat kerrallaan jääkaudelta nykypäivään. Museon teemana on ”Siellä aika elää” ja todellakin aika eli. Meille tuli tunne, että tämän tahdomme kokea uudelleen, siellä vanhasta löytää aina uutta.
Museon kaupasta löysimme kotiin tuomisia ja tuliaisia. Ihastuin historiallisiin adventtikalentereihin ja ne löysivätkin kohteen jo heti kotiin palattuani.

Oli aika palata takaisin nykyaikaan. Meillä oli kotiin viemisinä iso satsi historian muistoja. Voimme todeta, että eilinen oli onnellinen unelma ja huominen on ihana toivo.

Lämmin Kiitos kaikille aikamatkalaisille! Nautin täysillä seurastanne. Lämmin Kiitos Lusin Seudun Maamiesseuralle ja Jukka Mansikkalalle, kun saimme mahdollisuuden nauttia kiitospäivän aikamatkasta. Lämmin Kiitos Anjalle ja Kirstille, kun sain kanssanne puuhastella tätä iloista päivää!

Kiitosmielellä!
Raili Forsblom